Schild

Het gebroken hart in het schild verwijst naar een zeer oncomfortabele positie, vooral als men verliefd was.

Ondanks ons dagelijks of beter nachtelijk contact met muggen, weten we bedroevend weinig af over deze merkwaardige insecten. Hoe vaak spreken we niet van “de mug”, net alsof alhier slechts 1 mug zou voorkomen en dit terwijl er in onze streken meer dan 970 verschillende muggensoorten werden bepaald. De Sd’A-mug is dus eigenlijk een van velen een bescheiden krijger in het grote muggenleger en wel het nummer 279.

Mugnummer 279 is een van de 15 soorten die kan steken. Precies om die eigenschap behoort de Sd’A-steekmug tot de familie van de CULICIDAE of STEEKMUGGEN. In het Latijn heet ze CULEX PIPIENS L., wat eigenlijk PIEPENDE MUG betekent en dus nog zachtjes uitgedrukt, voor het ambetante zoemconcert staat dat ze ons ten beste geeft.

De kop van de mug is heel wat kleiner dan die van de gewone huisvlieg. Belangrijk is de lange steeksnuit of beter het steekapparaat, want als ze gaat steken, wordt niet enkel het zuigkanaal in onze huid geduwd maar ook meteen zes steekinstrumentjes! Eenmaal een gaatje is geboord, laat de mug wat speeksel in de kleine wonde vloeien. Deze stoffen zijn verder ongevaarlijk, zolang er zich geen ziektekiemen in bevinden. En dan nog!!

Wie bang is voor AIDS door muggenbeten is dat onterecht. Sd’A-wetenschappers hebben – tot vervelends toe (vervelend voor de proefkonijnen) – deze theorie getest. Opdat een mens enige kans op besmetting van het HIV-virus zou oplopen, moet hij al gestoken worden door een mug van om en bij de zeven meter groot! Gelukkig hebben die eenzelfde wetenschappers gisteren nog de laatste keer onder hun hiel verpletterd.

Nu gebeurde het omstreeks 1200 na Chr. dat de streek geplaagd werd door zwermen besmette steekmuggen nummer 279. Talloze boeren smeekten Sd’A om er iets aan te doen. De wetenschappers brachten verschillende, uiterst doeltreffende maatregelen om de plaag het hoofd te bieden naar voor. Uit dankbaarheid, en omdat niemand deze overwinning op nummer 279 zou vergeten, verschafte de Graaf van Vlaanderen Sd’A toen het schild met het ambetante insect. Voilà!

De kleuren geel, rood en blauw zullen door iedereen onmiddellijk herkend worden als zijnde de primaire kleuren. Ze symboliseren de drie eenheden waaruit het leven is opgebouwd: zon, water en rode klei. Wat de rode klei daar bij komt doen is alleen door de ingewijden van het praesidium geweten. Het is een van de ceremoniële geheimen van de club aan het einde van hun praesidiumfunctie.